Смартфони и таблети увреждат детския сън

дете с таблет

Смартфоните и таблетите нарушават детския сън, дори и да бъдат изключени в спалнята.

Използването на смартфони и таблети от децата, преди да заспят, увеличава повече от два пъти риска от неспокоен сън и умора на следващия ден, съобщи британското издание Daily Telegraph.

Учени от лондонския Кингс колидж, Англия, и университета в Кардиф, Уелс, прегледаха 11 изследвания, обхванали над 125 000 деца, за да разберат дали модерните устройства нарушават съня.

Резултатите от всички тях показват връзка между гледането на екрани преди заспиване и влошеното качество на съня, неговото съкращаване и сънливост на следващия ден.

Децата, които имат смартфони и таблети, но не ги използват вечер, спят много по-добре.

Сънят се нарушава дори само от наличието на подобни устройства в стаята, почти толкова колкото и при ползването им. Това показва, че за по-добър сън те въобще не трябва да остават в стаята, където спи дете. Най-добре е да бъдат махнати оттам час и половина преди времето за заспиване.

Децата на възраст от 6 до 13 години трябва да спят от 9 до 11 часа на ден.

Сънят е много важен за развитието на здрави деца и възрастни, каза ръководителят на изследването д-р Бен Картър, цитиран от агенция БТА. Редовното недоспиване може да причини различни здравословни проблеми.

С нарастващата популярност на портативните медийни устройства като таблет и смартфон и използването им в училище вместо учебници, проблемът с лошия сън сред децата вероятно ще се влоши.

Снимка: Девон Кристофър Адамс