Смартфони променят формата на човешкия мозък

Честата употреба на смартфони променя формата на мозъка на човека, който го ползва, предупреждават експерти.

Ползването на смартфон е станало толкова неразделна част от съвременния живот, че дори те могат да променят формата и функцията на човешкия мозък, показва ново проучване, цитирано от агенция БГНЕС.

Експертите са установили, че хората, които използват телефони със сензорен екран имат по-голям и по-мощен соматосензорен кортекс – областта в центъра на мозъка, която контролира палците. Колкото повече време прекарва човек със своя телефон, толкова повече расте тази част от неговия мозъки.

Неврологът д-р Арко Гош, който ръководи проучването за въздействието на мобилни телефони, обясни, че “новопридобитата мания” със смартфони показва способността на мозъка да се променя при различни обстоятелства.

Отдавна е известно, че мозъкът е в състояние да се адаптира към новите изисквания, но сега става ясно, че тези промени могат понякога да доведат до хронична болка и двигателни смущения.

Д-р Гош от Университета в Цюрих, Швейцария, посъветва хората да използват своите смартфони по-рядко. Според него модерните смартфони заставят хората да използват ръцете си по начини, които никога не е имало в историята на човешката еволюция.

Снимка: John Baer