Смартфонът уврежда зрението

синя светлина на смартфон

Синята светлина на смартфоните убива клетките в окото и води до слепота.

Учени от университета в Толидо предупреждават, че синята светлина, излъчвана от смартфоните през нощта, може да доведе до загуба на зрението, съобщава агенция БТА.

Причината е в това, че въпросното светлинно излъчване води до образуването на токсична форма на ретинала – химическо вещество, съдържащо се в клетките на ретината.

С възрастта се развива дегенерация на жълтото петно, позната като макулодистрофия. Тя влошава остротата на зрението и причинява около половината от случаите на слепота при хората над 55 години. При този процес се наблюдава загуба на кръвоносни съдове, които захранват ретината.

Счита се, че светлосиният, синият и виолетовият диапазон на спектъра задълбочават нарушенията в ретината. Но досега учените не знаеха колко сериозно може да бъде това въздействие.

Американските изследователи изясниха, че макулодистрофията се поражда от образуването на ретинал, който е производен на витамин А и притежава токсично въздействие. Този процес е обратим, но при някои хора той протича неефективно и се натрупва патогенната форма. Така се нарушава функцията на фосфолипидите в мембраните на клетките. Покачва се нивото на калция, клетките променят формата си и загиват.

Резултатите на американските химици как синята светлина уврежда зрението са публикувани в специализираното издание Scientific Reports на 5 юли 2018 г. и в уебсайта на Университета на Толидо.

Колаж на синя светлина на смартфон: Бенджамин Нилан