Смартфон в спалнята води до напълняване

Не зареждайте нощем своя смартфон в спалнята, нито пък оставяйте таблет или лаптоп включен, защото това води до затлъстяване, предупреждават учените.

Зареждането на телефон или таблет в спалнята, докато спите, може да доведе до напълняване, показва ново изследване, цитирано от в-к Daily Mail и агенция БГНЕС.

Светлината от екраните на смартфон, лаптоп, таблет и настолен компютър, както и уличното осветление могат да причинят напълняване, защото увреждат производството на “хормона на съня” мелатонин, предупреждават експерти.

Здравословните нива на мелатонин стимулират редовния сън, което помага на тялото да превръща ефективно храната и пиенето в енергия.

Ако производството на мелатонин бъде засегнато, циклите на сън на тялото се нарушават и това спира ефективното обработване на храна.

Учени от университета в Гранада, Испания, открили, че инжектирането на мелатонин помогнало в борбата с наднорменото тегло и диабета при мишки, като регулирало техните системи.

Ново изследване на учени от университета в Манчестър, Великобритания, има за цел да установи как регулирането на съня може да помогне на пациенти, които вече имат диабет, заболяване, свързано честно с наднормено тегло.

Работата им продължава, но до момента екипът е установил връзка между регулирането на вътрешния ни часовник и съня ни и заболявания като наднормено тегло и диабет.

Предишно американско изследване вече показа, че използването на компютър или смартфон през нощта може да увеличи килограмите, тъй като повишава нивата на глад дори след хранене.

Д-р Саймън Кайл от факултета по психология на университета заяви, че синята светлина, излъчвана от телефони и лаптопи, е най-вредната за съня ни и следователно за нашия метаболизъм. Поради това подобряването на съня може да помогне за спирането на епидемията от затлъстяване.

Снимка: Maurizio Pesce