Смартфон измерва пулс по лицето

Смартфон, който измерва пулса на потребителя, само като гледа лицето му, беше представен в Япония.

Технологичният гигант Фуджицу обяви на 18 март 2013 г., че планира да пусне устройството на пазара до една година, което ще позволи на хората на работното място или у дома да следят здравословното си състояние и да събират данни за анализ, без да носят специални устройства.

крака

Смартфонът работи като измерва вариациите в светлината на лицето на човека, предизвикани от притока на кръв. Изследователите съобщиха, че в лицето има безброй малки кръвоносни съдове, което позволява да се наблюдава хемоглобинът, който поглъща зелена светлина. Хемоглобинът е протеин в червените кръвни клетки, който съдържа желязо и пренася кислород.

Насочването на камера към човешкото лице само за пет секунди позволява да се измери пулсът, а устройството автоматично филтрира ефекта от движението на главата или промените, причинени от бързото изправяне. Дори на напрегнато работно място или във всеки момент, когато потребителят седи пред компютъра за телеконференция или писане на имейли, пулсът му може да бъде измерен в кратките моменти на спокойствие, се казва в съобщение на Фуджицу.

крака

У дома камера, вградена в телевизора, може да измерва пулса на хората, които си почиват пред него, или огледало, когато хората се приготвят за излизане сутринта. Детектори на пулса, вградени във вратите на места, на които се провеждат определени събития, или на контролните пунктове на летищата могат да бъдат охранителна мярка, като засичат болни хора или хора с подозрително поведение, допълва компанията, цитирана от агенциите АФП и БГНЕС.

Илюстрации: fujitsu.com