Смартфон уврежда кожа, зрение и сън

Смартфон уврежда кожата, зрението и съня, твърдят учените.

Мобилните телефони като смартфон имат отрицателно въздействие върху целия организъм, но ново проучване показва, че последици има и върху кожата на лицето, зрението и съня на човек.

Продължителното писане на съобщения по смартфон с малък шрифт на буквите може да увреди зрението и да направи очите ни кривогледи, предупреждават експерти от Ню Йорк в САЩ. Това също така допринася за поява на бръчки в областта на веждите и очите.

Забелязали сте, че след дълъг разговор по смартфон едната ви половина на лицето е загряла от топлината на устройството и ръката, с която го държите.

Продължителното излагане на тази вредна топлина може да увеличи производството на меланин, който от своя страна води до образуването на старчески петна по лицето. Според специалистите тези петна могат да ви направят визуално по-стар с до десет години, пише агенция БГНЕС.

Експерти от Харвардския медицински институт в САЩ са потвърдили, че изкуствената светлина от смартфона, които гледаме преди да заспим, предизвиква смущения в производството на мелатонин, като по този начин причинява разстройство на съня.

При ползването на смартфон съществува и риск от възпаление на кожата, особено, ако по нея е нанесен грим. В някои случаи жените си причиняват тежки инфекции. Антибактериалните кърпички за почистването на личния смартфон могат да намалят опасността от разнасянето на вируси и бактерии.

Снимка: Cheon Fong Liew