Смъртността от рак на кожата при мъжете е нараснала двойно последните 3 десетилетия

Смъртността от рак на кожата при мъжете е нараснала двойно последните 3 десетилетия, сочи статистика.

През последните 30 години смъртността от рак на кожата при мъжете се е увеличила двойно, което до голяма степен се дължи на недостатъчната защита от слънчеви лъчи по време на лятната почивка, показва ново британско проучване.

В края на 70-те години на миналия век по-малко от 400 мъже са починали от меланома (1.5 на 100 000), докато сега са се увеличили на над 1100 (3.1 на 100 000), посочва агенция BBC. Смъртонастта при жените от рака на кожата също е увеличена от 1.5 на 2.2 на 100 000.

Мъжете много често забравят да използват слънцезащитни лосиони и кремове или прехвърлят отговорността на жените по време на лятната почивка. Според изследователи това е причина случаите на рак на кожата сред мъжете да са много повече, отколкото при жените.

Изследванията показват, че хората между 60 и 70 години са 5 пъти по-застрашени от рак на кожата, отколкото са били техните родители преди повече от 30 години.

Учените предупреждават колко важна е ежедневната защита на кожата от силните слънчеви лъчи, особено по време на лятната почивка. Пренебрегнем ли грижата за нашата кожа, лесно можем да изложим живота си на риск, твърдят специалисти, цитирани от агенция БГНЕС.

Снимка: sxc.hu