Смяната на часовото отнема седмица за адаптация

часовник

Смяната на часовото време коства на човешкия организъм около седмица за адаптация.

Всеки организъм е индивидуален и му е необходим различен период от време за адаптация при смяна на часовото време.

Това заяви за Дарик радио проф. д-р Златислав Стоянов – ръководител на Катедрата по физиология и патофизиология в Медицинския университет.

По негови думи изкуствената промяна влияе на физиологията, тъй като тялото ни предпочита да живее в постоянство. Когато ритъмът се нарушава, организмът изпитва дискомфорт и са нужни от 3-4 дни до седмица, за да се адаптира.

Същото се случва и ако летим и сменяме часови зони. Отново ще ни трябват няколко дни, за да преодолеем състоянието, посочи специалистът.

Особено трудна е адаптацията, ако се лети на изток. Биологичният часовник на всеки индивид се приспособява различно, но винаги трябва време за пренастройка.

Проф. Стоянов обясни образно дискомфорта при смяна на часовото време, като даде пример с акробат, който върти много обръчи в определен ритъм – ако ритъмът само на един се промени, всички обръчи рухват.

Zdraven.bg припомня, че лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.

През последните години редица държави се отказват от използването на лятното часово време. Сред тях са Казахстан (2004), Киргизстан (2005), Ирак (2007), Пакистан (2009), Бангладеш и Грузия (2010), Армения (2011), Русия, части от Украйна (областите Донецк, Луганск и Крим) и Египет (2014), Азербайджан (2015). Държавите, които се отказват от зимното часово време и остават за постоянно на лятното, са Беларус (2011), Турция и Севернокипърската турска република (2016). Исландия никога не използва смяна на часовото време, както и повечето държави в Латинска Америка (с изключение на Куба, Хаити, Чили, Парагвай и няколко щата в Бразилия), цяла Африка (без Мароко и Западна Захара), почти цяла Азия (без Израел, Иран, Йордания, Сирия, Ливан и Япония), почти цяла Океания, а и повечето щати в Австралия.

Снимка: Матю Пиат