Смях срещу болка

Силен, искрен смях намалява чувството за болка, показва британско изследване.

Изследователите са проучили в лабораторни условия реакцията на болка на доброволци, които са гледали откъси от комедии, както и откъси от предавания за голф или животни.

Паралелно проучване е извършено на фестивала в Единбург врху доброволци, гледащи комедия или драма. Четвърт час смях повишава с 10% толерантността към болка, показват резултатите. Драмите и нехумористичните предавания не са имали никакъв ефект върху болката.

Проучването обаче прави разлика между учтивия смях и искрения, посочва агенция БГНЕС. Искреният смях намалява болката, като освобождава ендорфини в мозъка, разкриват учените. Ендорфини се отделят и при физически упражнения, което допринася за чувството на удовлетворение след спортни упражнения.

Смехът също е упражнение, което може да ни изтощи. То включва мускулно напрежение и продължително издишване, без да се поема въздух. Изследването е публикувано в изданието Proceedings of The Royal Society B, като авторите му се надяват, че то ще помогне за разкриване на физологичните и социални корени на смеха.

Снимка: sxc.hu