Сода бикарбонат срещу възпаления

сода бикарбонат

Содата за хляб потиска възпаленията.

Содата за хляб е натриев бикарбонат, който представлява ненаситена натриева сол на въглеродната киселина. Този продукт увеличава количеството на противовъзпалителни клетки.

Учени от Медицинския колеж на Джорджия установиха, че употребата на сода за хляб значително намалява възпаленията при автоимунни заболявания, сред които ревматоидният артрит, съобщи агенция БТА.

Учените установили, че содата бикарбонат може да стимулира производството на по-голямо количество стомашен сок, който е необходим за храносмилането.

Содата за хляб допринася за умъртвяване на патогенни бактерии и намалява натоварването върху далака, който участва в инициирането на имунния отговор при наличие на микроби.

Учените открили също, че в далаците и бъбреците у мишки, които погълнали разтвор на сода за хляб, се понижило количеството на предизвикващите възпалителни реакции имунни клетки, известни като макрофаги М1.

Освен това содата за хляб увеличава количеството на противовъзпалителните клетки М2. Тя възстановила също функциите на бъбреците у гризачи, засегнати от хронично бъбречно заболяване, и намалила риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и остеопороза.

Автоимунните заболявания са свързани с разстройство на дейността на имунната система, което води до производство на атакуващи здрави тъкани в организма антитела и лимфоцити. При ревматоидния артрит е засегната съединителната тъкан и са нарушени функциите на бъбреците и други органи.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание Journal of Immunology.

Прочетете също и домашната рецепта на проф. Кантарджиев срещу коронавирус с лимон и сода бикарбонат.

Снимка на сода бикарбонат: solylunafamilia