Соев сос срещу СПИН

Соев сос може да помогне в борбата срещу СПИН, твърдят експерти от САЩ.

Соев сос се съдържа съединение, което може да спре развитието на вируса на имунодефицита СПИН. До този извод са стигнали американски учени.

Откритието е на изследователски колектив под ръководството на професора по молекулярна биология и имунология от медицинския център на Университета на щата Мисури (Bond Life Sciences Center University of Missouri) Стeфан Сарафиянос, пишат американски медии, цитирани от агенция БГНЕС.

Молекулата EFdA, за която става дума, е открита още през 2001 година от специалисти от японската компания Yamasa, която произвежда соев сос. Оказва се, че това съединение носи не само ярък вкус, но е много подобно на антивирусния медикамент тенофовир, използван срещу действието на вируса на СПИН, пише агенция ИТАР-ТАСС.

Според източник на Европейската агенция по лекарствата тенофовир Viread се използва за лечение на хроничен хепатит B при възрастни с компенсирано чернодробно заболяване, с доказана активна вирусна репликация, постоянно повишени серумни нива на аланин-аминотрансферазата ALT и хистологично доказани данни за активно възпаление и/или фиброза.

Снимка: Quinn Dombrowski