Сок от арония срещу високо кръвно

арония

Сок от арония нормализира високото кръвно налягане.

Аронията e род растения от семейство Розоцветни и в света са познати 15 вида арония като са създадени и декоративни хибриди.

Сокът от арония има стипчив вкус поради високото съдържание на дъбилни вещества, полу-сладък, защото съдържа малко захар, дори кисел. Затова арония се препоръчва при диабет.

Сокът от арония се получава чрез пресоване или центрофугиране на добре узрели и здрави плодове или чрез паров сокоотделител. За подсладяване на сока от арония най-често се смесва в съотношение 1:2 със сокове от ябълки, сливи, малини. Може да се прибавя и към нектари от кайсии и праскови.

Аронията укрепва имунната система, защото съдържа витамин C и витамин P, както и полезните микроелементи калий, фосфор, магнезий, желязо, йод.

Плодовете и сокът арония имат благоприятно въздействие върху обмяната на веществата, кръвообразуването, стимулират процесите на регенерация на мускулната и костната тъкан, повишават жизнения тонус, имат защитно действие при бактериални и вирусни заболявания. Аронията е подходяща за възстановяване след инфаркт, инсулт и други заболявания на сърдечносъдовата система.

Високото съдържание на йод стимулира функцията на щитовидната жлеза и се препоръчва при тиреотоксикоза и базедова болест.

Рецептата за лечение на високо кръвно налягане е следната:
Изтисква се пресен сок от арония и се пие по половин чаша два пъти дневно в продължение на 2-3 седмици.

Сок от арония обаче не се препоръчва при язва на стомаха и дванадесетопръстника и при гастрити с повишена киселинност на стомашния сок.

Снимка: Юн Хо Лий