Сок от броколи срещу диабет

броколи
броколи

Сокът от броколи помага в борбата с диабета.

Консумацията на една чаша сок от броколи всеки ден може да помогне в борбата срещу диабета, показва изследване на шведски учени.

Според проучването всекидневната чаша сок от зеленчука, възхваляван като суперхрана заради противораковите си свойства, помага за контролиране на диабета, а в някои случаи – и за предпазване от заболяването.

Авторите на изследването от университета на Лунд са установили, че химикалът сулфорафан в броколите влияе съществено върху намаляването на нивата на кръвната захар, пише британското издание Daily Express, цитирано от агенция БТА.

Според специалистите съединението може да се използва като алтернатива при пациенти със затлъстяване, които не могат да приемат метформин – първи избор при лечението на диабет тип 2, заради ефекта му върху бъбреците.

Специалистите смятат също, че консумацията на броколи и пиенето на сок от зеленчука може да помогне за предпазване от диабет при хора, предразположени към заболяването.

Става въпрос за индивиди с преддиабетно състояние, при което нивата на кръвната захар са повишени, но недостатъчно, за да бъде разглеждано като диабет.

Снимка: Лиз Уест