Сок от касис за повече концентрация

черен касис

Сот от касис стимулира когнитивните способности и прави хората по-бдителни, установиха експерти.

Изследване, публикувано в списание „Journal of Functional Foods“ през юни 2015 г., показва, че консумацията на сок от касис подобрява когнитивните способности.

Учени под ръководството на д-р Антъни Уотсън от Училището по биомедицина към Медицинскя факултет на Университета на Ню Касъл за пръв път установиха, че консумацията на касис стимулира мозъчната дейност при младите хора. В изследването участвали също учени от университета Нортъмбрия във Великобритания.

Предишни проучвания с животни разкриха, че съдържащите се в касиса полифеноли имат благотворен ефект върху мозъка.

Според резултатите от няколко други изследвания, хранителен режим с голяма консумация на сок от грозде или боровинки е свързан с по-добра вербална и пространствена памет у хората в напреднала възраст.

Това изследване е обхванало 36 души на възраст между 18 и 35 години. Веднъж седмично в продължение на 3 седмици те приемали сок от касис, напитка на базата на екстракт от касис на прах или плацебо. Преди и след всяка консумация на напитка участниците минали когнитивни тестове и им били взети кръвни проби.

Получените резултати сочат, че консумацията на сок от касис, но не и на напитка на базата на екстракт от касис на прах, има положителен ефект върху когнитивните способности.

Оказало се, че 60 минути след като са изпили 142 милилитра сок от касис участниците са по-бдителни и усещането им за умора намалява.

Анализът на кръвните проби показал увеличена концентрация на моноамините след консумация на сок от касис. Моноамините – норадреналин, допамин, серотонин, са важни за бдителността и настроението.

Как може да се обясни този ефект? Касисът съдържа антоциани, които му придават тъмния цвят.

„Установено бе, че антоцианите имат инхибиторен ефект върху ензимите моноаминоксидаза и в резултат се увеличава концентрацията на моноамини в кръвта“, отбеляза Уотсън.

Снимка на черен касис: Вадим Ташбаев