Сок от нар срещу глад

Сок от нар притъпява чувството за глад, твърдят експерти.

Райският плод нар от дълго време е определян като супер храна, защото е богат на антиоксиданти, предотвратяващи редица заболявания.

Сок от нар има и още едно полезно свойство – намалява усещането за глад. Учени установиха, че редовната консумация на екстракт от нар намалява чувството на глад и увеличава усещането за пълен стомах.

Доброволци, които вземали добавка на основата на нар ежедневно в продължение на три седмици, заявили, че се чувствали значително по-малко гладни по време на експеримента, отколкото хората, които вземали плацебо.

Когато получили чиния с храна в рамките на изследването, доброволците, които приемали екстракта от нар, яли средно с 22% по-малко от хората в контролната група, приемащи плацебо, но съобщили за по-голямо удоволствие от храната. Общо 29 доброволци участвали в изследването осъществено от университета Кралица Маргарет в Единбург, съобщава агенция БГНЕС.

Половината от участниците в групата вземали екстракт от нар, съдържащ кожа, месеста част и семена от плода, всеки ден в продължение на три седмици. Останалите вземали плацебо. След три седмици всеки доброволец изпил по една чаша сок от нар преди да седне на масата, за да похапне паста с доматен сос.

Преди хранене и на интервал от 15 минути в продължение на два часа след това участниците записвали усещанията си на глад, желание за хранене, ситост и задоволство във въпросник, използван за измерване на чувства и отношение.

Участниците от групата, приемаща екстракт от нар, се чувствали по-малко гладни (със средно 12% по-малко), имали по-малко желание да ядат (с 21%), чувствали се по-сити (с 16%) и по-доволни (с 15%).

Освен това те изяли средно 447 грама паста спрямо 574 грама при участниците от контролната група или с 22% по-малко. Освен това те определили храната си като по-вкусна, отколкото хората от другата група.

Предишни изследвания показаха, че сокът от нар намалява кръвното налягане и стреса.

Снимка: mauroguanandi