Сок от червени боровинки срещу високо кръвно

червена боровинка

Сок от червени боровинки помага срещу хипертония.

Експериментално проучване установи, че дългосрочната консумация на сок от червени боровинки намалява повишеното кръвно налягане и подобрява функциите на кръвоносните съдове.

Епидемиологичните проучвания показват, че богатата на полифеноли храна намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Червената боровинка, както и други видове боровинки и касисът, са отличен източник на полифеноли.

В докторската си дисертация в областта на науката за хранене Анне Кивимаки от Университета на Хелсинги, Финладия, изследва ефекта от приемането на студено пресован сок от червена боровинка (lingonberry), на сок от черен касис (blackcurrant) и на сок от американска боровинка (cranberry) в продължение на 8-10 седмици върху сърдечносъдовата система на плъхове с високо кръвно налягане.

Разреденият сок от червена боровинка значително намалява повишеното кръвно налягане. Сокът с повече полифеноли подобрява функцията на увредените кръвоносни съдове до степента на действието на здравите съдове. Той не предотвратява повишаването на кръвното налягане, свързано с възрасттта, типично при животинските видове.

Сокът от червена боровинка (lingonberry) предотвратява изявата на гените, свързани със слабо изразено възпаление на аортата. Ефектът от другите видове боровинки и касис бил по-слаб.

“Тези експериментално постигнати резултати се нуждаят от подкрепата на сравнителни клинични изследвания при здрави индивиди с леко повишено кръвно налягане, на които се дават препоръки за промяна в храненето и начина на живот вместо лекарствена терапия. Сокът от червена боровинка не е заместител на лекарствата, но е добра хранителна добавка”, пише Кивимаки.

Резултатите от проучването за ефекта на сок от боровинки и касис върху кръвното налягане са публикувани в уебсайта на Университета на Хелсинги и е потвърдена като докторска дисертация на 13 декември 2019 г.

Снимка на храст червена боровинка (lingonberry):  Кйерстин Микаела Харалдсен