Сок от червено цвекло за здраве и издържливост

Сок от червено цвекло помага за повече здраве и издържливост, твърдят експерти.

Чаша сок от червено цвекло помага на хората да работят 16% по-дълго, сочат резултатите от британско изследване.

Според изследователите това се дължи на нитратите в сока, които помагат на организма да изразходва по-малко от кислородните си запаси, създавайки усещане за по-малко умора.

Ефектът върху нивата на кислорода е по-голям, отколкото ако бе получен единствено чрез физически упражнения.

Бяхме изумени от въздействието на сока от червено цвекло върху кислородните нива, защото подобен ефект не може да бъде постигнат по друг начин, включителнво чрез тренировки, заяви ръководителят на изследването проф. Анди Джоунс от университета на Ексетър, цитиран от actualno.com.

Сигурен съм, че професионалните атлети и любителите атлети ще проявят интерес към резултатите от изследването, допълни той. Неговият екип е на мнение, че нитратите в сока вероятно се превръщат в азотен оксид в организма.

Изследователите тествали благотворния ефект от сока върху 8 души на възраст между 19 и 38 години. Всички участници 6 дни поред приемали по 500 милилитра от сока от червено цвекло, преди да минат тестове, включващи каране на велосипед. След това участниците 6 дни поред пили сок от касис и отново минали същите тестове.

Оказало се, че изпиването на сока от касис им помогнало да въртят педалите средно около 10 минути. Консумацията на сока от червено цвекло обаче увеличила продължителността на карането на велосипед с 16%.

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува:

Снимка: FotoosVanRobin