Сок от червено цвекло срещу деменция

Сокът от червено цвекло увеличава притока на кръв във фронталните лобове на мозъка, които са свързани с дегенериране, водещо до деменция, сочат резултатите от американско изследване, съобщи в-к Dayly Mail, цитиран от агенция БТА.

Учени от университета Уейк Форест в САЩ изследвали ефекта от нитрати, открити в червеното цвекло. Много проучвания показаха, че сокът от червено цвекло понижава кръвното налягане, но ние искахме да докажем, че той увеличава също притока на кръв в мозъка, заяви ръководителят на изследването проф. Даниъл Ким-Шапиро.

В някои зони в мозъка притокът на кръв намалява с възрастта. Смята се, че това е свързано с деменция и намаляване на когнитивните способности, допълни той. Големи концентрации на нитрати са откривани в червеното цвекло, както и в целината, зелето и листните зелени зеленчуци като спанака и марулите. Когато човек консумира храни, съдържащи голямо количество нитрати, бактерия в устата превръща нитратите в нитрити.

Учените установили, че нитритите могат да допринесат за увеличаване на притока на кръв и на кислород в специфични места в организма, където има недостиг на кислород, пише actualno.com. Учените наблюдавали как хранителен режим, включващ нитрати, се отразява на 14 души на 70 и повече години за 4-дневен период.

През първите два дена участниците приемали храни, съдържащи голямо количество нитрати, включително сок от червено цвекло, или храни с малко количество нитрати. Участниците минали прегледи със скенер, за да се установи какъв е притокът на кръв в мозъците им. През третия и четвъртия ден хранителният режим бил прекъснат, а участниците отново минали същите прегледи със скенер.

Резултатите показали, че след консумация на храни, съдържащи голямо количество нитрати, притокът на кръв се увеличава в бялото вещество във фронталните лобове на мозъка.

Снимка: Zsuzsanna Kilian, sxc.hu