Сок от череши срещу подагра

Два пъти на ден по чаша сок от череши помага срещу подагра, обявиха учените.

Пиенето на една чаша сок от череши два пъти дневно помага в борбата с подаграта, показва ново британско изследване, пише в-к Daily Mail, цитиран от агенция БГНЕС.

Подаграта се появява, когато излишната пикочна киселина се кристализира в ставите, най-вече в пръстите на краката.

Изследване на Университета в Нортъмбрия, Великобритания, показва, че консумацията на сок от череши, който притежава противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, помага за освобождаването на излишната пикочна киселина от организма само за няколко часа.

Приемът на 30 мл черешов концентрат, разтворен във вода, два пъти на ден намалява нивата на пикочна киселина в кръвта и облекчава възпаленията. Учените предупреждават обаче, че предстоят още много изследвания.

Проучването е проведено върху 12 души, които два пъти на ден са приемали черешов концентрат, разреден със 100 мл вода. През следващите няколко дни са правени изследвания на кръвта и урината на участниците, преди да изпият черешовия сок. Изследванията показват, че сокът предизвиква организма да елиминира излишната пикочна киселина чрез урината.

В момента това заболяване се лекува с оказване на натиск върху засегнатата става, студени компреси и противовъзпалителни лекарства, рядко се предписват кортикостероиди.

Предишно изследване на учени от Университета в Бостън, САЩ, също доказа, че консумацията на череши помага срещу подагра, припомня Zdraven.bg.

Снимка: Anni