Хапването на соя намалява риска от рак на простатата.
Китайски специалисти са установили, че изобилието на соеви продукти в менюто, като например тофу, намалява риска от рак на простатата.
Учените са извършили изследване на 100 доброволци с рак на простатата и без това заболяване, съобщава агенция БТА.
Изследователите са доказали, че високата концентрация на генистеина, компонент на соевия протеин, намалява с 65% риска от рак на простатата.
Средната концентрация в плазмата на хора без рак е била 728,6 нанограма на милилитър. А при хора с рак на простатата – 513 нанограма на милилитър. За да попадне генистеинът в организма, просто трябва да се ядат повече продукти със соя.
В соята се съдържат и важни изофлавони – даидзеин и глицитеин, които напомнят на естрогена. Те влияят върху контрола на клетъчния цикъл, апоптозата (клетъчната смърт), ангиогенезата (образуване на нови кръвоносни съдове) и метастазирането. А тези процеси са много важни за рака.
Освен това соята намалява проблемите по време на менопаузата, спомага за поддържането на здравословен хормонален баланс.
Снимка: Лейф Кей-Брукс