Соя увеличава нивото на колаген в кожата

Соя увеличава производството на колаген в кожата, който поддържа еластичността и свежестта и прави хората да изглеждат по-млади, показват нови открития на учените.

Полезната соя е чудо на природата, което има много положителни за здравето на човек функции, а според последните изследвания тя съдържа и вещество, което премахва бръчките и удължава младостта на кожата.

Естественият хормон генистеин е открит в соята и той помага за увеличаване на производството на колаген, придаващ на кожата здравина и еластичност.

Проучване показва, че 53% от жените редовно приемат хормона за по-красив и младежки вид, пише агенция БГНЕС.

Очаква се на пазара да се появят таблетки хранителни добавки или мазила на базата на чудотворния естествен хормон генистеин в ядките соя. Може да се приема и в естествен вид в ежедневното меню. Това ще насърчи производството на ензими, които “рестартират” процеса на възстановяване на кожата.

За целта на изследванията в експеримента участва група жени на възраст между 50 и 56 години.

Учените отбелязват, че особено по време на менопаузата, производството на естроген рязко спада, което ускорява разграждане на хормоните колаген и еластин в кожата. Генистеинът в соята действа точно като хормона естроген без никакви странични ефекти.

По принцип растението соя е от семейство Бобови, срещащо се в диво състояние в Източна Азия. Използва се предимно като маслодайна култура, но също така е източник на храна за човека и фураж за домашни животни, пише wikipedia.org. От семена на соя може да се получат заместители на кафето и шоколада, на месото и хляба. От соя се произвеждат също тестени изделия, соево мляко, тофу (соево сирене). Маслото, което се получава от соевите семена, се използва в промишлеността за производство на лакове, бои и сапуни.

Снимка: Nicetoenv