Спалня с много светлина стимулира затлъстяване

Спане в прекалено осветена спалня с изкуствена светлина нощем води до затлъстяване, твърдят експерти.

Сънят в прекалено осветена с лампи спалня увеличава риска от натрупване на излишни килограми, установи британско проучване.

Според резултатите, ако в помещението за сън има “достатъчно светлина, че да може да се виждат предмети в далечината” през нощта, жените обикновено са с по-големи талии.

Учените предупреждават, че все още нямат достатъчно доказателства, за да посъветват хората да поръчват по-дебели завеси за спалното си помещение или напълно да изключват осветлението.

Проучването е направено на базата на анкета със 113 000 жени, които отговарят на въпроси, свързани със силата на осветлението в спалнята им, когато си лягат и по време на сън, съобщава агенция БГНЕС.

Техните отговори са сравнени с някои от основните признаци за затлъстяване. Всички жени, които спят в помещения с голямо количество светлина, са с по-голям размер на талията.

Възможно е да има и други обяснения, но констатациите са достатъчно интригуващи, за да се обоснове допълнително научно изследване, коментират британските учени.

Снимка: Paragon Apartments