Включете спанак в седмичното меню за повече здраве и красота!
Спанакът е отличен антиоксидант, който прочиства организма ни и е изключително подходящ за здравето ни в преходните месеци от зима към пролет.
Спанакът съдържа високо количество витамини – витамин A, витамин C и витамин K, фолиева киселина, минерали като калций и магнезий, както и фибри и бетакаротин.
Спанакът неутрализира свободните радикали, молекулите, които засилват стареенето.
Спанак се препоръчва срещу рак, сърдечни заболявания и инфаркт, затлъстяване и остеопороза. Полезен е и за мозъка и зрението. Прясноизтискан сок от спанак с целина и грейпфрут се пие при язва.
Освен традиционно на супа списание Woman’s Health дава още няколко оригинални идеи как да го включим в менюто си като:
– да подменим в салатата марулята и айсберг със спанак, а неговите листа да включваме в сандвичи;
– запечен на скара спанак с чесън, зехтин и ядки;
– при сервиране на спагети да сложим в чинията подложка от листата на спанак;
– нарязан спанак с кофичка кисело мляко;
– поръсен на всяко ястие като подправка.
Изследване, публикувано в изданието Journal of Agricultural and Food Chemistry, разкрива пък, че спанакът, съхраняван на светло, съдържа много повече полезни вещества (витамин C, K, E, фолат, както и лутеин) от този, държан на тъмно.
Снимка на спанак в купа: Роб Бертхолф