Полезните съставки в спанака действат срещу няколко видове рак и срещу хипертония.
За по-бързо възстановяване на здравето и физическите сили е необходимо спанакът да присъства повече на трапезата и в храненето.
С консумирането на спанак се предотвратява развитието на канцерогените клетки. Необходимо е зеленият зеленчук да присъства в ежедневното ни меню.
Спанакът, зелето, марулята имат антиоксиданто действие.
Според американския Институт за изследване на рака тези зеленчуци предотвратяват развитието на рак на гърлото, рак на устната кухина, рак на гърдата и рак на белия дроб.
Спанакът трябва да се консумира и заради витамин К, който е особено важен за поддържането на здравето на костите. Този витамин влияе и на косата и на ноктите.
Спанакът също има три микроелементи – калий, магнезий и фолиева киселина (витамин B9), които помагат за сваляне на високото кръвно налягане. Тези съставки регулират и неутрализират ензимите, които повишават кръвното налягане, казват учените, цитирани от агенция БГНЕС.
Zdraven.bg припомня, че спанакът не бива да се консумира суров, защото вреди на бъбреците.
Снимка на спанак в тенджера: Фил Кинг