Спане над 8 часа съкращава живота

жена спи

Продължителният сън увеличава риска от преждевременна смърт.

Ако редовно спите повече от 8 часа, рискът от преждевременна смърт се увеличава. Хората, които спят прекалено дълго, са с по-голям риск от преждевременна смърт дори от тези, които спят твърде малко.

Това показват резултатите от проучване на учени от Университета на Кийл, Университета на Манчестър, Университета на Лийдс и Университета на Източна Англия, които са публикувани в специализираното издание на американската асоциация на кардиолозите – Journal of the American Heart Association, на 3 август 2018 г.

Екипът учени е разгледал 74 предишни проучвания, обхванали на данните на 3.3 милиона участници в периода 1970-2017 г. и на възраст от 30 до 102 години, с цел да установи връзка между продължителността на ежедневния сън и риска от сърдечно-съдови заболявания и смърт.

Експертите са установили, че спането повече от 8 часа е по-вредно от 7-часовия сън, като при над 8 часа сън на денонощие се свързва с леко завишен риск от смърт по каквато и да е здравна причина.

Хората, които спят в продължение на 9 часа, са с 14% по-голям риск от преждевременна смърт, при тези, които спят 10 часа, този риск нараства до 30%, а хората, които спят по 11 часа, са с повишен риск от 47%.

При отделящите по-малко от 7 часа сън не е открит завишен риск от преждевременна смърт. Но пък при страдащите от безсъние и нарушение на съня се наблюдавало увеличаване на риска от коронарна болест на сърцето с 44%.

В заключение учените твърдят, че отклонението от препоръчителните от 7 до 8 часа сън е свързано с по-висок риск от смърт и сърдечно-съдови проблеми. Те препоръчват още изследвания, за да се установи как оптимизирането на продължителността и качеството на съня може да намали страдането от сърдечно-съдови заболявания.

Снимка на спяща жена: C_Scott