Спане на светло води до рак и сърдечни болести

жена спи

Спането на светло и работата през нощта причиняват рак и сърдечно-съдови заболявания.

Хората, които не спят в пълна тъмнина, е много по-вероятно да развият онкологични и сърдечносъдови заболявания, твърдят руски учени.

Все по-ясна е връзката между прекомерната осветеност, предимно в големите градове, и риска от развитие на различни заболявания — предимно сърдечносъдови и онкологични, отбеляза ръководителят на центъра за медицина на съня към Московския държавен университет сомнологът Александър Калинкин за агенция РИА Новости.

Според експерта светлината е основен регулатор за производството на хормона мелатонин. Всяка клетка съдържа собствен часовник, има собствен цикъл, който се регулира от мелатонина.

Ако вечерно време стоим на прекалено светло или използваме компютърни устройства, то това отмества производството на мелатонин за по-късен час и предизвиква проблеми със съня, уточнява Калинкин, цитиран от агенция БГНЕС.

Друго важно условие за запазване на доброто здраве е да се будим след изгрева на слънцето. Редица изследвания показват, че хората, които стават от сън още по тъмно, имат по-нисък имунитет и са заплашени от депресия.

Владимир Ковалзон от Института по въпросите на екологията и еволюцията подчертава, че електрическото осветление силно се различава от слънчевата светлина и няма същата способност да рестартира биологическия часовник.

Руските учени са единодушни, че най-опасни за здравето са нощните смени. Замяната на съня, с какъвто и да е вид бодърстваме противоречи на вътрешния за всеки човек часовник.

Ако човек работи през нощта, а спи денем, то в организма се появява противоречие, което се нарича десинхроноза, поясняват експерти. Неслучайно Световната здравна организация е обявила, че работата на смени повишава риска от появата на някои злокачествени тумори.

Най-голямо отражение има върху риска от рак на гърдата. При медицинските сестри, работещи на смени, вероятността от подобно заболяване нараства с 40%, а при стюардесите със 70%, уточнява преподавателят от Първи московски държавен медицински университет.

Учените смятат, че най-подходящото време за заспиване е между 21 и 22 часа, когато именно започва секрецията на хормона мелатонин.

Оптималната продължителност на съня следва да бъде от 7 до 9 часа, но всичко в интервала от 6 до 10 часа е напълно допустимо.

Снимка: Енджин Акюрт