Спасиха 16-годишно момиче с рядко заболяване в Майчин дом

операционни инструменти

В СБАЛАГ „Майчин дом“ е спасено 16-годишно момиче, което развива рядко анестезиологично животозастрашаващо състояние.

16-годишно момиче, прието за операция на киста на яйчника, бе спасено в СБАЛАГ „Майчин дом“ в София, след като развива едно от най-опасните анастезиологични животозастрашаващи състояния.

Това състояниет се характеризира с генетична предразположеност и се развива изключително рядко при обща анестезия, съобщиха от болничното заведение на 5 февруари 2021 г.

Пациентката получава симптоми на гърч, тахикардия и стремглаво нарастване на стойностите на въглеродния диоксид. Благодарение на бързите и своевременни професионални действия на екипа на СБАЛАГ „Майчин дом“ критичната ситуация е овладяна.

Освен това, възможно в най-кратки срокове е организирана съвместна акция по набавянето на необходим животоспасяващ медикамент от още две болници – УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и УМБАЛ „Св. Анна“.

Изпълнителният директор на Университетската акушеро-гинекологична болница проф. д-р Иван Костов, д.м.н. изказва специалните си благодарности към своите колеги – проф. Асен Балтов от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и проф. д-р Славчо Близнаков от УМБАЛ „Св. Анна“, за спешната реакция по осигуряването на животоспасяващия медикамент „Дантролен“ за 16-годишната пациентка. Вливането на препарата е продължило повече от 24 часа, като в момента пациентката е в стабилно състояние в реанимация.

Проф. Костов подчертава, че за пореден път в екстремни условия се спасява човешки живот благодарение на високия професионализъм на специалистите на „Майчин дом“ и на безрезервната подкрепа и добро партньорство между трите университетски болнични заведения.

Източник и снимка: СБАЛАГ „Майчин дом