Спиралите са по-ефективни от противозачатъчните

Мащабно проучване на американски учени установи, че спиралите са по-ефективни като контрацептив от противозачатъчните хапчета.

Жените, които използват като контрацептивно средство спирала, са по-добре защитени срещу нежелана бременност от онези, които разчитат на хапчета, сочи изследване, осъществено в САЩ, цитирано от агенциите АФП и БГНЕС.

При жени под 21 години, които използват хапчета, лепенки или вагинални пръстени, рискът да забременеят е два пъти по-голям от този при по-възрастни жени. Изследването е проведено сред 7 500 участнички на възраст между 14 и 45 години.

Това изследване е най-добрата демонстрация, че методите на по-дългосрочна контрацепция са определено по-ефикасни от краткосрочната – хапче (пие се ежедневно) или лепенка (сменя се веднъж седмично). Спиралата в зависимост от вида е ефикасна между 5 и 10 години.

Процентът на нежеланите забременявания в САЩ е много по-висок отколкото в други развити страни и според изследванията почти половината от тези случаи се дължат на неефективност на кантрацептивното средство.

Снимка: Jessica Rone