Спортните навици на стопаните влияят на физическото състояние на кучето

кучета и фитнес

Тренировъчните навици на стопаните влияят на физическото състояние на домашните кучета.

Кучетата наистина приличат на своите стопани, поне що се отнася до физическите упражнения, пише изданието Daily Mail, цитирано от агенция БТА.

Проучване, ръководено от специалисти от университета на Гуелф в Онтарио, Канада показва, че кучетата, чиито собственици отделят повече време за упражнения, е по-вероятно самите те да са в добра физическа форма.

За целите на проучването авторите му са анкетирали над 3000 стопани на кучета в пет държави относно тренировъчните им навици и тези на кучетата им.

Оказва се, че собствениците, които прекарват повече време в тренировки, е по-вероятно да имат кучета, които също се упражняват повече.

Това би могло да се дължи на факта, че стопаните често взимат със себе си своите питомци, когато правят физически упражнения, независимо дали става въпрос за бягане, колоездене или туризъм.

Освен това спортуващите собственици са по-загрижени за нуждата на кучетата им да спортуват, за да бъдат здрави.

Експертите отбелязват, че двигателната активност на собственика може да окаже въздействие върху тази на кучето. Това на свой ред може да повлияе за намаляване на риска от затлъстяване на домашния любимец.

Затлъстелите кучета имат по-кратка продължителност и по-ниско качество на живота. Същевременно те по-често са с влошено здраве и страдат от артрит, дихателни проблеми, сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак.

Резултатите от проучването са публикувани в медицинското издание PLOS One на 24 август 2022 г.

„Резултатите от това проучване подчертават необходимостта от включване на стратегии за упражнения в програми за отслабване за кучета и насърчаване на собствениците на кучета да упражняват кучето си като превантивна мярка, за да избегнат наддаване на тегло“, казват изследователите в своя документ.

„За да се направи това, са необходими повече ресурси за ветеринарните лекари, които да помогнат за прилагането на режими на упражнения при техните пациенти. Затлъстяването при кучетата става все по-разпространен проблем за здравето по целия свят“, отбелязват те.

За целите на проучването експертите анализирали резултатите от проучване на 3298 собственици на кучета, живеещи във Франция, Германия, Обединеното кралство, САЩ и Канада.

Проучването включвало въпроси относно диетата и рутинните упражнения както на собствениците, така и на кучетата, както и възприятието на всеки собственик за телесното тегло на кучето си.

Освен връзката между упражненията на кучето и собственика, изследователите установиха, че по-активните собственици също са по-склонни да възприемат телесното тегло на кучето си като идеално.

В сравнение със собствениците в други страни, собствениците в Германия са склонни да упражняват кучетата си по-дълго време и е по-вероятно да възприемат телесното тегло на кучето си като идеално.

Интересното е, че собствениците на кучета в Германия също са по-малко склонни да съобщават, че им е казано, че кучето им е с наднормено тегло.

Междувременно сред кучетата на пет и повече години е по-малко вероятно собствениците да възприемат кучето си като такова с идеално телесно тегло, ако им е казано, че кучето им е с наднормено тегло.

Такъв е и случаят, при който едни стопани се опитват да контролират теглото на кучето си чрез ограничаване на приема на храна, а други давато на кучетата си лакомства всеки ден.

Като цяло, собствениците, които са извършвали някакво количество енергични упражнения – определени като физическа активност, която изисква големи физически натоварвания и прави дишането по-трудно от нормалното – е по-вероятно да имат куче, което извършва енергични упражнения.

В допълнение, собствениците, които извършват умерени упражнения за повече от пет дни в седмицата, са по-склонни да упражняват кучетата си за 60-90 или повече от 90 минути на ден.

Изследователите предполагат, че много собственици може да се опитат да контролират телесното тегло на кучетата основно чрез диета, но не и чрез упражнения.

„Резултатите от проучването разкриват, че практиките на хранене играят основна роля за възприятието на собствениците, че кучето им е с наднормено тегло“, каза водещият автор Сидни Бантън от университета в Гуелф.

„Докато много стратегии за отслабване за кучета се фокусират върху храненето, тези данни подчертават необходимостта от включване на упражнения наред с режими за отслабване.“

Бантън подчертава, че по-активните собственици на кучета не е задължително да правят упражнения с кучето си, но че собствениците на кучета, които сами извършват повече упражнения, е по-вероятно да предоставят повече упражнения и на кучетата си.

Изследователите казват, че собствениците, които „прекомерно хуманизират“ кучето си (например като ги оставят да спят в леглото си или им дават човешка храна като чипс), е по-вероятно да имат затлъстяло куче.

Използването на храната като положително взаимодействие с кучетата като им се дава храна като награда – също може да допринесе за затлъстяването.

В допълнение, собствениците на затлъстели кучета са по-склонни самите те да страдат от затлъстяване и да се грижат по-малко за собственото си здраве, показват предишни изследвания.

Това предполага, че личните здравни практики на собственика могат да повлияят на телесното тегло на кучето му, така че по-активният начин на живот може да бъде от полза както за собственика, така и за неговото куче.

Снимка: FitNishMedia / Pixabay