Спорт лекува депресия


Практикуването на спорт лекува депресия, категорични са експерти.

Физическите упражнения и спортът могат да са ефикасни за депресирани пациенти, чието състояние не се е подобрило, след като са се подложили на стандартна терапия, заявиха американски учени.

В изследването на д-р Мандукар Триведи от Тексаския югозападен медицински център в Далас участвали пациенти на възраст между 18 и 70 години, които не са се въэстановили след терапия срещу депресия, съобщават агенциите UPI и БТА.

Участниците били разделени на две групи. Всяка група била подложена на различни по интензивност 12-седмични физически упражнения, извършвани под наблюдението на специалисти в института Cooper и комбинирани с подобни упражнения у дома.

Участниците със средна продължителност на депресията 7 години извършвали упражнения върху бягаща пътечка или с велоергометър. Освен това се срещали с психиатър в рамките на изследването.

Резултатите показали, че близо 30% участниците в двете групи се възстановили напълно от депресията, а при други 20% било забелязано значително подобрение.

Умерените физически упражнения били по-ефикасни за жените, които имат семейна история на депресията, подчертава actualno.com. По-големият брой упражнения пък бил по-ефикасен за мъжете, независимо от другите характеристики.

Резултатите от изследването са публикувани в изданието Journal of Clinical Psychiatry.

Снимка: sxc.hu

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува: