Спорт гарантира дълголетие на мъжете

Физическата активност удължава живота на мъжете, доказват дългогодишни проучвания на учените.

Възрастните мъже, които се занимават по 30 минути с физическа активност, шест дни в седмицата, е вероятно да имат 40% по-нисък риск от смърт, в сравнение с излежаващите се на дивана, зяпащи телевизия и хрупащи чипс техни връстници, съобщиха учените.

За мъжете от тази възрастова група, дори малко редовни упражнения – независимо от интензивността – са толкова полезни, колкото е отказването от пушенето, казват изследователите.

Доказателства за това дава продължително изследване, направено в Норвегия и наречено Изследването от Осло.

Лекари са прегледали хиляди мъже, родени между 1923 г. и 1932 г., които са в добро общо здраве и са дали доброволно информация за начина си на живот и физическата си активност.

Инициативата стартира в края на 1972 и началото на 1973 година и първоначално обхваща близо 15 хиляди мъже.

През 2000 г. изследването се повтаря в същата група, от която са живи 12 700 души. От тях 5700 не са били в състояние или не са искали да продължат участието си в изследването. До 2011 г. смъртта е намалила групата на малко под 3600 души.

Изследователите са проследили въздействието на редовните физически упражнения в периода 2000-2011 г., когато доброволците са били на възраст на около седемдесетте или осемдесетте.

Намаляване на смъртността с 40% е свързано с използване на част от времето (30 минути, шест дни от седмицата), независимо от това дали дейността е била лека или сериозна, посочва изследването.

Сред тези, които са извършвали енергични физически упражнения, определяни като усилени тренировки по няколко пъти на седмица – продължителността на живота е с около пет години повече, отколкото сред тези, които са водили заседнал начин на живот.

Проучването, водено от професор Ингар Холме от Norwegian School of Sports Sciences, е публикувано в електронното издание на британското издание Sports Medicine.

Доброволците, които са участвали в проучването, след рестартирането му през 2000 г., са били най-здравите оцелели от първоначалната група, която потенциално е дала по-неточни данни.

Но дори и когато това се взема под внимание, ползите от редовните упражнения са ясни, съобщават авторите.

На физическата активност трябва да бъде дадена същата степен на значимост за общественото здраве в напреднала възраст, както на тютюнопушенето, казват изследователите, цитирани от агенциите АФП и БГНЕС.

Снимка: Оскар Ретуил

Zdraven.bg препоръчва спорт на всякаква възраст и поздравява всички с песни, в чийто клипове се спортува: