>

Спорт забавя стареенето

жена спортува

Спортните тренировки подобряват дейността на мозъка и забавят стареенето.

Учени от клиниката Мейо в Рочестър, Минесота, и от Американската асоциация за борба с болестта на Алцхаймер установиха, че физическите упражнения могат да забавят стареенето и свързаното с него влошено функциониране на мозъка.

Оказва се, че тренировките не само подобряват паметта и когнитивните функции у възрастните хора, а и спират развитието на невродегенеративни болести.

Лекото когнитивно разстройство заема средно положение между свързаното с напредналата възраст обичайно влошаване на умствените способности и по-сериозна форма на деменция. Симптомите включват слаба памет, леки нарушения на речта и увреждане на когнитивните функции. Обикновено това не оказва голямо влияние върху качеството на живота, но увеличава риска от болестта на Алцхаймер и други тежки заболявания.

Учените анализирали резултатите от проучвания, посветени на методи за профилактика на деменция. Съобразената с препоръките на специалистите 150-минутна физическа активност седмично подобрява показателите у хората, засегнати от умерено увреждане на когнитивните функции. Учените препоръчват джогинг или бързо ходене 5 пъти по 30 минути или 3 пъти по 50 минути.

По данни на Американската академия по неврология, над 6% от хората на 60-годишна възраст и над 37% от 85-годишните в целия свят са засегнати от умерено когнитивно разстройство.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание Neurology, съобщава агенция БТА.

За доброто настроение на всички Zdraven.bg поздравява със специална колекция от песни, в чийто видео клипове се спортува:

Снимка: thoroughlyreviewed.com