Спорт за здрава памет

тренировка

Хормон, чието отделяне се увеличава при спортни тренировки, помага срещу загуба на паметта.

Учени под ръководството на Ерик Кандел от Колумбийския университет в Ню Йорк установиха, че физическите упражнения освобождават белтъка RbAp48, който пречи на настъпването на старческо слабоумие.

Свързващият хистони белтък RbAp48 участва в образуването на хроматин – надмолекулен комплекс от ДНК, РНК и белтъци. Известно е, че намалената концентрация на RbAp48 в зъбчатата извивка на хипоталамуса е основната причина за загубата на паметта при нормално стареене.

Потискането на кодиращия съединението ген у мишки довело до влошаване на когнитивните способности на млади гризачи, напомнящо наблюдаваното при стари животни.

Учените изследвали нивото на информационната (матрична) РНК, която е продукт на около 23 000 гени в човешките мозъчни тъкани. Вследствие на анализи на образци от нервни тъкани било потвърдено, че с напредването на възрастта генът RbAp48 става все по-малко активен.

По мнението на учените, спортни упражнения като вдигането на тежести води до освобождаване на белтъка от костната тъкан и това позволява да се предотврати старческа загуба на паметта.

Резултатите от изследването са публикувани в статия в научното издание New Scientist, съобщава агенция БТА.

За доброто настроение на всички Zdraven.bg поздравява със специална колекция от песни, в чийто видео клипове се спортува:

Снимка: thoroughlyreviewed.com