Спорт за здраво сърце

колела

Физическите упражнения са ключ към здраво сърце.

Физическите упражнения помагат за борбата със стареенето на сърдечно-съдовата система и намаляват риска от преждевременна смърт повече от заниманията с йога.

До този извод стигнаха кардиолозите от Югозападния медицински център на Тексаския университет в САЩ, съобщава агенция БГНЕС.

В изследването са участвали над 50 души на средна възраст. Доброволците били разделени на групи, в една от които хората в продължение на две години са се занимавали с активни физически упражнения, а в другата – с йога.

При това тренировките са се провеждали 4-5 пъти седмично по 30 минути с изключение на едночасови сесии с разходки, аеробика, каране на колело или тенис. През първите три месеца упражненията били с умерена интензивност, а след 10 месеца – с висока.

Оказало се, че при хората от първата група се подобрила употребата на кислород по време на физическото натоварване с 18%, а еластичността на лявата камера на сърцето се увеличила с 25%.

Редовното тичане увеличава продължителността на живота с няколко години

Според препоръките на изследователите за получаване на максимална полза е необходимо да се започнат редовни физически упражнения преди 65-годишна възраст.

Воденето на заседнал живот обратно – способства за ригидност на сърдечния мускул, която води до артериална хипертензия и лошо кръвоснабдяване.

За доброто настроение на всички Zdraven.bg поздравява със специална колекция от песни, в чийто видео клипове се спортува:

Снимка на каране на колела в спортна зала: thoroughlyreviewed.com