Спорт за повече ум

Спорт носи повече ум, твърдят експерти.

Спортните упражнения не само поддържат добра форма, но и правят хората по-умни, особено на средна възраст, установиха канадски учени.

Изследователите открили, че редовните интензивни тренировки увеличават способността за мислене, запомняне и вземане на бързи решения, пише британския в-к Dayly Express.

Учени от Монреалския институт за сърдечни заболявания установили, че 40 минути упражнения два пъти седмично, състоящи се от серии от 30 секунди интензивен спринт, последван от 30 секунди ходене или джогинг, са достатъчни не само за да направят хората по-стройни, но и да подобрят функционирането на мозъка им.

За целите на изследването, представено на Конгрес на сърдечно-съдовите заболявания в Канада, хора на средна възраст 49 години, които преди това водели заседнал начин на живот, преминали през четиримесечни интензивни тренировки. В края познавателните им функции се подобрили значително, съобщи ръководителят на проучването д-р Мартин Жюно.

“Ако говорите с хора, които правят упражнения, те ще ви кажат, че чувстват ума си по-остър. Сега ние открихме начин да измерим това”, посочи той. “Има много ползи от упражненията, знаем, че те могат да ни накарат да се почувстваме по-добре. Това предполага, че те могат да ни накарат и да мислим по-добре”, заяви д-р Бет Абрамсън от фондация Сърце и инсулт в Канада, цитирана от агенция БГНЕС.

Снимка: Mike Baird

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува: