Спорт намалява риска от инфаркт

фитнес

Редовният спорт укрепва сърцето и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Учени от Норвежкия университет за науки и технологии в Тронхайм заключиха, че най-доброто средство за поддържане тонуса на сърцето си остават посещенията в спортни зали и постоянните физически натоварвания.

Изследването на медицинските данни за над 4500 пациенти дало възможност да се установи, че голямата физическа активност и липсата на излишно телесно тегло намаляват 2 пъти риска от инфаркт и други сърдечни увреждания, съобщи агенция БТА.

Специалистите констатирали, че средните социални показатели за хиляди хора са свързани с ниско ниво на физическата активност.

Липсата на физическа активност е една от главните причини за увеличаване на сърдечните пристъпи, инсултите, проблемите при растежа на костите и други здравословни проблеми.

До липса на физическа активност и консумация на нездравословни храни се стига най-често след пенсиониране.

Учените отбелязват, че отказът от консумация на бързи закуски, мазни храни и синтетични добавки, като например подсладители, позволява да се намали значително рискът от сърдечни болести.

Норвежките учени са създали и фитнес калкулатор, който изчислява реалната ви възраст и риска от сърдечно-съдови заболявания и можете да проверите вашата фитнес възраст в уебсайта на Норвежкия университет за науки и технологии.

За доброто настроение на всички Zdraven.bg поздравява със специална колекция от песни, в чийто видео клипове се спортува:

Снимка: фитнес инструктор Станимир Михов