Спорт плаши хората от затлъстяване

Идеята за спорт и физически упражнения плаши хората да ядат излишно и предпазва от затлъстяване.

Уникален експеримент доказа, че алтернативата със спорт да бъдат изгорени натрупани калории от изяден хранителен продукт плаши хората за консумират излишно и така намалява риска от затлъстяване.

Британски изследователи установили, че ако на опаковката на продукта, който човек купува от хранителния магазин, е изписано колко и какви и колко упражнения спорт са нужни, за да бъдат изгорени поетите калории, ако се изяде, ще пазарува и консумира респективно много по-малко количество.

Хранителните данни като съдържание на мазнини и въглехидрати не са достатъчни в борбата с нездравословните храни, подчертава агенция БГНЕС.

В проучването участвали 300 участници на възраст между 18 и 30 години. Едните яли продукти, на чиито опаковки имало описание на необходимата физическа активност и спорт за изгаряне на калориите, а другите консумирали храни без такова описание на етикетите.

Резултатите показват, че хората, които чели върху менюто си информация за нужните физически упражнения и спорт, хапвали по-малко, отколкото ако същата храна се продава без подобен или никакъв етикета. Забелязала се значителна разлика в приема на калории, което според учените е ключ към успеха на всяка диета.

Надписите на лакомствата в експеримента били написани по забавен начин, обвързващ физическат адейност не само със сполтни упражнения. Например един шоколадов десерт от типа вафла, която съдържа 260 калории, ще бъде изгорен след 2 часа и половина косене на тревата в двора. Един сладолед ще изгорите с едночасова разходка, а кексче със сладко, съдържащо 470 калории, ще стопите само с двучасово домакинстване.

Снимка: Steven Depolo

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува: