Спорт повишава успеха в училище

Спорт и физическа активност повишава успеха на тийнейджърите в училище, твърди ново проучване.

Спорт и редовни физически упражнения повишават успеха на тийнейджърите в училище, особено на момичетата, съобщи британското издание British Journal of Sports Medicine, цитирано от агенция БТА.

Джозефин Бут от университета Дънди, Великобритания, е анализирала начина на живот и успеха в училище на близо 5000 деца, родени във Великобритания през 1991-1992 година.

Когато децата са били на 11 години, изследователите са измерили физическата им активност в продължение на 3-7 дни с помощта на акселерометър. Данните са показали, че средно момчетата отделят 29 минути за спорт, а момичетата – 18 минути дневно.

Това е доста по-малко от необходимия им час физическа активност, отбелязват учените.

Бут и колегите й са отчели и други фактори, като теглото при раждането и в момента на изследването, възрастта на майката, социални и икономически фактори и т.н. След това изследователите са оценили успеха на младежите по английски, математика и естествени науки на възраст 11, 13 и 15-16 години.

Резултатите са показали, че на всяка възраст тийнейджърите са повишавали толкова повече успеха си, колкото повече са спортували. Особено вярно е било това за момичетата.

Учените предполагат, че физическите упражнения и спорт влияят по различен начин на мозъка на представителите на различните поколения.

Снимка: Nicole

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува: