Спорт помага срещу хипертония

Спорт помага срещу хипертония, категорични са експерти.

Спортът помага на човек да се пребори с проблема на повишеното кръвно налягане даже при хора, които имат наследствена предразположеност към хипертония.

Редовното спортуване намалява вероятността от проблеми с кръвното налягане с 42%, установиха учени.

Макар хората с наследствена обремененост да страдат по-често от високо налягане, редовните упражнения и добрата физическа форма значително намаляват този риск заявиха учени от университета на Южна Каролина, САЩ.

Изследването е обхванало 6300 души на възраст между 20 и 28 години, намиращи се в добра физическа форма. Най-малко един от родителите при една трета от участниците е страдал от хипертония.

Оказало се, че физическата активност намалява шансовете на хипертонията с 34% в сравнение с хората, които имат наследствена обремененост, но не спортуват, и с 42% независимо от наличието на хипертоник в семейството.

Що се отнася до тези, които водят заседнал живот и имат “лоши гени”, при тях рискът да развият високо кръвно налягане се увеличава със 70% в сравнение с техните по-активни съграждани.

Връзката между физическата форма, историята на болестта в семейството и риска от развитие на хипертония не трябва да се игнорира. Тази информация е необходимо както на лекарите, така и на пациентите за успешната и ефикасна борба и профилактика на заболяването, заяви един от авторите на изследването, цитиран от агенция БГНЕС.

Специалистите препоръчват на всеки човек за здраво сърце поне 30 минути спорт на ден, пет пъти седмично.

Снимка: Jerry Bunkers

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува: