Спорт предпазва от рак на шийката на матката


Редовни спортни упражнения предпазват жените от рак на шийката на матката, обявиха изследователи.

Физическата активност за половин час на ден намалява риска от рак на шийката на матката с близо 50%, установиха британски учени.

Само 38 минути физическа дейност на ден в комбинация с поддържането на здравословно тегло помагат на жените за предотвратяването на 44% от новите случаи, сочи статистика във Великобритания.

Този рак на шийката на матката засяга главно жени над 60-годишна възраст. Най-разпространеният вид е ендометриозата, която засяга тъкан от вътрешната обвивка на матката, уточнява агенция БГНЕС.

Учените от Императорския колеж в Лондон, Великобритания, анализирали всички научни изследвания за рака на шийката на матката, диети, физическа активност и телесно тегло за целите на първото глобално проучване от 2007 г. насам.

Изследователите смятат, че има различни причини за връзката между тялото и рака като мастните клетки, освобождаващи хормони, които могат да увеличат риска от някои видове рак. Редовната физическа активност помага за поддържането на здравословно ниво на хормоните, за засилване на имунната система и за здрава храносмилателна система.

Проучванията установили още, че пиенето на кафе намалява риска от рак на шийката на матката, но не достатъчно, за да бъде препоръчано като предпазна мярка.

Снимка: Oscar Rethwill

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува:

loading...