Спорт срещу безсъние

Спорт помага срещу безсъние, твърдят експерти.

Спортни упражнения помагат срещу безсъние, макар и експертите да не могат да обяснят причините, съобщи агенция БТА, позовавайки се на агенция Ройтерс.

Изследване в Северозападния университет в Чикаго показа, че след 16 седмици спортни тренировки като тичане по пътечка и каране на колело в зала, качеството на съня на доброволците които заспиват трудно или лесно се будят, се подобрява.

Резултатите от предишно изследване с тай чи не бяха толкова добри. Нефизически дейности, като посещаване на кръжоци и музеи, също нямат толкова добър ефект, припомня actualno.com.

Безсънието засяга около 25% от населението, но при възрастните хора достига дори до 40%. Те често получават съвет да се движат, но не и точно как да се движат.

Американските лекари препоръчват на заетите хора да отделят по един час дневно за движение дори и това да е в 5 ч. сутринта. Според тях половин или един час тренировка е по-полезен за добрия сън от самото наспиване.

Тренировките точно преди сън не са толкова полезни. Преди да си легне, човек е добре да се успокои. Затова трябва да избягва видеоигрите и компютъра, кофеина и другите стимуланти. Дори и четенето на книга по-добре да не е в леглото.

Снимка: sxc.hu

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува: