Спорт срещу рак на гърдата и рак на дебелото черво

Спорт помага срещу рак на гърдата и рак на дебелото черво, категорични са експерти.

Десетки хиляди случая на рак на гърдата и дебелото черво могат да бъдат предотвратени всяка година, ако хората не практикуват заседнал начин на живот и правят упражнения редовно, обявиха британски експерти, цитирани от агенция БГНЕС.

Учените от Световния изследователски фонд за раковите заболявания смятат, че упражненията в продължение на 45 минути всеки ден могат да предотвратят 5500 случая на рак на гърдата във Великобритания ежегодно.

Освен това могат да бъдат избегнати още 4600 случая на рак на дебелото черво, ако британците правят леки тренировки по 30 минути на ден. Това според експертите ще намали заболяванията от рак с 12% и смъртните случаи с близо 3400.

Макар посочените статистически данни да се отнасят само за Великобритания, с население над 60 млн. жители през 2009 г., от Световната Здравна Организация обявиха, че започват тази кампания за спортна активност, тъй като максимум 1/3 от хората в момента знаят, че липсата на спорт и упражненията са свързани пряко с рака на гърдата и дебелото черво.

Снимка: sxc.hu

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува: