Спорт срещу рак на гърдата

Редовен спорт, по час на ден, намалява риска от рак на гърдата, твърдят експерти.

Жените, които правят интензивни физически упражнения по един час на ден са с по-малък риск да развият от рак на гърдата, независимо на каква възраст са и колко килограма тежат.

При тях рискът от заболяването намалява с 11%, информира британският вестник Daily Mail. Тази констатация се позовава на данни, изнесени на Европейската конференция за рака на гърдата в Глазгоу, проведена през март 2014 година.

Ако времето за спорт бъде удължено, се увеличава и процентът, с който намалява рискът от рак на гърдата при активните дами в сравнение с тези, които не спортуват.

Френски учени са обработили данните от общо 37 проучвания, които са обхванали над 4 млн. жени. Те открили, че жените, които правят интензивни физически упражнения по един час на ден, са по-защитени от ракови заболявания на гърдата, включително и от най-агресивните такива, независимо на каква възраст са и колко килограма тежат.

Тъй като резултатите не зависят от индекса на телесна маса, това означава, че защитният ефект не се дължи само на контрола върху теглото. Оказва се, че няма никакво значение и на каква възраст започват да спортуват жените, тъй като всички активно спортуващи дами са еднакво защитени.

Професор Матио Бониол, директор на изследванията в Международния изследователски институт за превенция в Лион, Франция, казва: Това са изследвания, които специално търсят връзка между физическата активност и риска от рак на гърдата, така че сме уверени, че резултатите от тях са достоверни.
Като добавяме рака на гърдата към списъка от болести, които могат да бъдат предотвратени с физически упражнения, искаме да насърчим в градовете да се развиват повече възможности за спорт, например да се улесняват велосипедистите и пешеходците и да се насърчава спортуването чрез образователни кампании.
Това е много ниска цена за една проста стратегия за намаляване на риска от болестта, която понастоящем много товари системата на здравеопазването и засяга твърде много пациенти и техните семейства. Ето защо това откритие е много добра новина както за хората, така и за политиците.

Настоящото изследване е фокусирано само върху енергичните упражнения, но предишни проучвания показват, че дори умерената активност под формата на един час ходене пеша намалява риска от рак на гърдата в сравнение с жени, които се движат по-малко.

Смята се, че физическата активност помага на жените да останат по-слаби. Така се намалява нивото на хормоните, стимулиращи развитието на раковите клетки, които се произвеждат от мазнините в организма.

По-тежките дами имат по-високи нива на хормоните, стимулиращи развитието на ракови клетки, като естроген и инсулин в организма си, но при интензивни физически натоварвания мазнините се разграждат и съответно нивото на тези хормони намалява.

Снимка: stinkiepinkie_infinity