Спорт ускорява ефекта от диетите

бягане

Редовен спорт ускорява ефекта от диетите за отслабване.

Спортът и активният начин на живот ускоряват ефекта от диетите за отслабване повече отколкото самият състав на храните, особеностите на човешкия метаболизъм и устройството на чревната микрофлора.

Това твърдят учени в доклад, публикуван в списание Medicine & Science in Sports & Exercise.

Много наши колеги твърдяха, че упражненията не играят сериозна роля в процеса на загуба на тегло, тъй като увеличават апетита, което води до увеличаване на приема на храна и намаляване на активността като цяло. Ние сравнихме как диетата и физическите упражнения се отразяват на теглото по отделно, казва Вики Виейра – Портър от университета в град Колумбия, щата Мисури, цитирана от агенция БГНЕС.

Портър и нейните колеги стигнали до извода, че диетата и физическите упражнения еднакво влияят върху процеса на загуба на тегло, след като проследили как отслабват няколко плъха с наднормено тегло.

Изследователите разделили гризачите в три групи – първата се хранела с мазни храни и тичала в кръг, другата била подложена на ограничен режим на хранене, а третата се хранела толкова, колкото желае, без да се занимава с упражнения.

Няколко седмици по-късно учените сравнили състоянието на плъховете. Както очаквали биолозите, последната група плъхове затлъстели, а другите – на ограничен режим на хранене, отслабнали и станали относително здрави.

В същото време плъховете – “спортисти”, които не се ограничавали с храната, били с по-малко тегло от гризачите от другите две групи и са по-здрави от гледна точка на метаболизма, отколкото техните “конкуренти”, въпреки че са яли нездравословна храна.

Като цяло, плъховете, занимаващи се с физически упражнения, имаха по-добро ниво на метаболизъм, те бяха по-активни от своите родственици, дори когато не бягаха в кръг, а тяхната чревна микрофлора се подобри, което вероятно им помага да не затлъстяват, в сравнение с плъховете от другите групи. Тези изводи показват, че упражненията са от решаващо значение в борбата срещу затлъстяването, особено в младостта и детството“, заключава Виейра – Портър.

Не забравяйте, че спортът носи и здраве, и настроение! Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува:

Ако се чудите какъв спорт да захванете, може да изберете най-подходящия за вашата зодия:
Спорт за зодия Овен
Спорт за зодия Телец
Спорт за зодия Близнаци
Спорт за зодия Рак
Спорт за зодия Лъв
Спорт за зодия Дева
Спорт за зодия Везни
Спорт за зодия Скорпион
Спорт за зодия Стрелец
Спорт за зодия Козирог
Спорт за зодия Водолей
Спорт за зодия Риби

Снимка: Крис Хънкелер