Спрей от зелен чай срещу рак на кожата


Спрей от зелен чай предпазва от рак на кожата като намалява вредните ефекти на ултравиолетовите лъчи на слънцето.

Учените, които изпробвали разтвора в медицинския център “Кейс” към Университетските болници в Кливланд, САЩ, съобщиха, че чаеният спрей засилва вродената имунна система в кожата и й помага да се бори с вредата от слънцето.

Благотворният ефект на спрея върху кожата вероятно се дължи на полифенолите, съдържащи се в зеления чай, уточнява actualno.com.

Макар че съществуващите слънцезащитни кремове, спрейове и лосиони дават известна защита срещу слънчевите лъчи, учените вярват, че чаят може да предотврати уврежданията на клетъчно ниво, които водят до рак на кожата.

Специалистите извлекли полифеноли от зеления чай и ги смесили в разтвор, съдържащ вода и различни химични съединения. Сместа била пръсната върху малка ивица от кожата на десетима доброволци и след това те били изложени на ултравиолетова светлина.

Резултатите показали, че напръсканата с чай кожа била по-устойчива на клетъчни увреждания, водещи до рак на кожата. Също толкова добра защита срещу слънцето дал и спрей от бял чай, твърдят учените.

Снимка: sxc.hu