Спряха продажбата на опасните лекарства с ранитидин в България

ранитидин

Агенцията по лекарствата спря продажбата на лекарствата за стомашни киселини с ранитидин в българските аптеки, защото могат да имат канцерогенен ефект при хората.

Всички медикаменти, съдържащи ранитидин, са спрени от продажба в аптеките у нас.

Това обявиха от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) към Министерството на здравеопазването на Република България.

Продуктите с ранитидин се използват за намаляване на киселини в стомаха и при стомашни язви, но могат да доведат до рак, установиха изследвания.

ИАЛ обяви в съобщение за гражданите в сайта си на 7 октомври 2019 г., че ИАЛ и притежателите на разрешения за употреба (ПРУ) на лекарствените продукти, съдържащи ранитидин, извършиха блокиране на наличните на българския пазар количества от тези лекарствени продукти.

Блокираните български лекарствени продукти са както следва:

  • Ранитидин Софарма 150 мг филмирани таблетки;
  • Ранитидин Софарма 300 мг филмирани таблетки;
  • Ранитидин Софарма 20 мг/мл-2 мл, инжекционен разтвор;
  • Ранитидин Акорд 150 мг филмирани таблетки (упълномощен представител ФЬОНИКС АД);
  • Ранитидин Акорд 300 мг филмирани таблетки (упълномощен представител ФЬОНИКС АД).

Лекарствата са блокирани, като превантивна мярка срещу възможно замърсяване с нитрозамини при производството. Предпазната мярка е по искане на Европейската агенция по лекарствата, откъдето са започнали масови проверки на продукти, съдържащи веществото, , поради съмнение за възможна контаминация с нитрозамини (NDMA) в активните вещества, от които са произведени. Съмнението произлиза от предоставени данни на частни лаборатории извън територията на ЕС.

Ранитидин е активно вещество, което се използва за намаляване на производството на киселина в стомаха при болни със стомашна язва или гастроезофагеален рефлукс. Блокирането на лекарствата, съдържащи ранитидин, се извършва като превантивна мярка, преди откриването на предполагаема контаминация с нитрозамини.

Както беше съобщено по-рано, NDMA е класифициран като вероятен канцероген при хора въз основа на изследвания върху животни. Той присъства в някои храни и в някои източници на вода, но не се очаква да причини вреда при поглъщане в малки количества.

Снимка на ранитидин: Мигел А. Падринян