Средиземноморската диета може да повиши академичните резултати чрез подобряване на съня

Средиземноморска диета

Влиянието на придържането към Средиземноморската диета върху академичните постижения се постига чрез подобряване от качеството на съня при юношите.

Ново изследване, публикувано в изданието Acta Paediatrica, показва, че придържането към средиземноморската диета може да се подобри успеха в училище, а ефектът може да е свързан с качеството на съня.

Проучването на 269 юноши от 38 средни училища и спортни клубове в Кастелон, Испания, разкрило, че спазването към Средиземноморската диета е положително свързано с академичните оценки и словесните способности на учениците.

Резултатите от проучването показват, че придържането към Средиземноморската диета може индиректно да повлияе върху някои променливи на академичните резултати чрез ефектите върху качеството на съня, твърди главния автор на изследването д-р Диего Молинер-Урдиалес от университета Хайме I в Кастельон де ла Плана, Испания.

Специалистите в областта на общественото здравеопазване и образованието трябва да работят заедно, за да постигнат както подобрено здравословно състояние, така и академични резултати при юношите, съветват от екипа, провъл проучването.

Средиземноморската диета поставя ударението върху храните, бедни на мазнини, с малко холестерол и с много фибри. Менюто на средиземноморската диета включва зърнени храни, вкл. макаронени изделия, плодове и зеленчуци, зехтин, риба, бобови култури, вино.

Снимка на храни, включени в Средиземноморската диета: Дейна Тентис