Средиземноморската диета подобрява шансовете за забременяване ин витро

средиземноморска салата

Спазването на средиземноморска диета преди ин витро процедура засилва вероятността за забременяване.

Жените, които следват диета, богата на свежи плодове и зеленчуци, риба и зехтин, може да имат по-добър шанс да забременеят ин витро.

Това са установили учени, проследявайки 244 жени в Атина, Гърция, които се подлагат на процедури за ин витро забременяване.

Изследването показва, че 35 от тях, които са следвали т. нар. средиземноморска диета шест месеца преди процедурите, е по-вероятно да имат здраво бебе.

Резултатите от изследването са били публикувани в списанието Human Reproduction на университета в Оксфорд, съобщават агенциите АФП и БГНЕС.

Жените в тази група са имали 65-68% по-голям шанс за успешно забременяване и раждане в сравнение с жените, които не се придържат към този тип хранене, се казва в публикацията.

Средиземноморската диета включва типични за народите в страни като Гърция, Италия и Испания храни – повече плодове и зеленчуци, богати на фибри храни, риба и зехтин. Червеното месо се консумира по-рядко и по малко. Тя е известна с това, че влияе добре на здравето на сърцето и кръвообращението.

Резултатите от това изследване показват, че жените, които искат да забременеят, трябва да се хранят здравословно, тъй като научно е установена връзката между тези две неща.

Снимка на средиземноморска салата: Sodexo USA