
Диеата, богата на витамин D, като Средиземноморската диета помага на костите при остеопороза.
Британски учени установиха, че придържането към режим с много плодове, зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни, зехтин и риба може да намали загубата на костна маса при страдащи от остеопороза само за 12 месеца.
Резултатите са от дългосрочно клинично изследване на ефекта от средиземноморската диета върху костите, направено с възрастни хора в Европа.
Специалистите са измерили костната плътност на доброволците – 1294 души на възраст от 65 до 79 години, в началото на изследването и след 12 месеца. Те са били разделени на две групи, едната от които се е хранела свободно.
Резултатите показват, че средиземноморската диета няма осезаемо въздействие при участниците със здрави кости. При хората с остеопороза обаче тя увеличава костната плътност в шийката на бедрената кост. Това е особено чувствителна зона с чести тежки счупвания.
Изследването е ръководено от университета в Болоня. В него са участвали също специалисти и доброволци от Великобритания, Холандия, Полша и Франция.
Резултатите от проучването са публикувани в специализираното издание American Journal of Clinical Nutrition на 11 юли 2018 г., както и в официалния сайт на Университета на Източна Англия, където работят част от съавторите му.
Снимка на Средиземноморска салата: FlyerBine