Средиземноморска диета срещу напълняване с възрастта

Хората, които спазват хранителен режим, характерен за средиземноморския регион, могат да се предпазят от натрупването на излишно тегло, което често се наблюдава с напредването на възрастта, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от испанско изследване, продължило шест години и обхванало над 10 000 души на средна възраст 38 години.

Авторите на проучването от университета на Навара обаче отбелязват, че не е напълно ясно дали самата диета или здравословните навици на хората, които я спазват, са причина за благоприятния ефект, предаде агенция БТА.

Традиционната средиземноморска диета е богата на зеленчуци, пълнозърнести продукти, риба и растителни източници на ненаситени мазнини – най-вече зехтин и ядки, и е бедна на червено месо и пълномаслени млечни продукти, уточнява actualno.com.

Предишни изследвания са показали, че хората, които я спазват, са изложени на понижен риск от сърдечносъдови заболявания и диабет. Този начин на хранене помага и за отслабване при хора с наднормено тегло или страдащи от затлъстяване.

Снимка: DarioMilano Food Styling & Photography